Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Sýkorka belasá (Parus caeruleus)

12. 4. 2009

Menšia ako Sýkorka Veľká (dĺžka tela je asi 120 mm, krídla 68 mm, chvosta 55 mm). Na prvý pohľad rozpoznateľná od ostatných druhov sýkoriek svetlomodrou čiapočkou na hlave, citrónovožltou hruďou a bruchom bez stredového pozdĺžneho čierneho pásika. Čelo, líca, sluchy, priľahlá časť bokov krku a pásik okolo modrej čiapočky je biely. Chrbát olivovozelený

Stála a prelietavá. Obýva najmä listnaté lesy, oveľa menej ihličnaté. Hniezdi 2 razy do roka v dutinách stromov ale aj v búdkach na zahradáchyparkoch. Prvý raz hniezdi v aprili až začiatkom máji, druhý raz v júni. Znáša 10-13 bielych, bledočerveno škvrnitých vajec veľkosti 15x11 mm. Inkubačný čas 12-14 dní, výchova mladých v hniezde 17-18 dní. Potravu tvorí hmyz, menej už semená rastlín

Ako hniezdič sa vyskytuje najmä v nižších polohách, vo vrchoch je zriedkavejšia (v čase hniezdenia vystupuje až do výšky 1 000-1 200 m, v mimohniezdnom čase zalieta však až do výšky 1 900 m). V nižších polohách je po sýkorke veľkej druhým najhojnejším druhom. Rozšírená je po celom území Slovenska.

Užitočný hmyzožravý druh; zaslúži si prísnu ochranu. Je potrebné vytvárať pre ňu podmienky na hniezdenie, vyvesovať vtáčie búdky atď.

http://www.wildbirds.sk/photos/sb_0254%20maxi.jpg

http://www.nahuby.sk/images/fotosutaz/2006/peter_stefanovie2006_26846.jpg

 
Reklama