Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Diviak lesný(Sus scrofa)

9. 4. 2009

Popis: Diviaky majú rypák, na konci ktorého je okolo nozdier chrupkovitý disk vystužený malou kostičkou. Na nohách majú kopýtka. Kožu majú hrubú, srsť dlhú, štetinatú. Chvost je tenký, otáčavý. Diviak lesný býva dlhý 0,9 m až 1,8 m. Chvost má 15 - 30 cm. Hmotnosť spravidla 50-190 kg (samce) a 35-160 kg (samice), ale v niektorých oblastiach, napríklad v Karpatoch, majú samce aj 350kg. Sfarbenie kolíše od čiernej, cez červenohnedú po svetlohnedú. Mláďatá majú typické pruhy. Samce majú vyčnievajúce očné zuby (kly), ktoré sú však v porovnaní s inými drumi diviakov pomerne malé. Žijú v skupinách (samica s mláďatami), dorozumievajú sa krochkaním a kvičaním. Samice sa zvyknú zoskupovať do čried pozostávajúcich z 20 aj viac jedincov. Samce sa k skupine pripájajú iba v čase rozmnožovania. Juhoeurópske diviaky lesné sú celkovo menšie ako severoeurópske. Žijú asi 20 rokov. Na základe ďalekého rozširovania diviaka sa rozlišuje veľké množstvo poddruhov. Poddruhy sú diferencované na základe bazálnej dĺžky lebka a veľkostných rozdielov. Dĺžka slznej kosti klesá zo západu na východ a výška narastá. Celá lebka je pritom kratšia a vyššia. Severné a severozápadné druhy majú okrem toho aj viac hustého a dlhšieho osrstenia. Na ostrovoch žijúce diviaky sú všeobecne menšie.

Výskyt a rozšírenie: Obýva rôzne habitaty, živí sa rozmanitou potravou, rýchlo behá a vynikajúco pláva. Uprednostňujú listnaté a zmiešané lesy a radi sa válajú v bahne. Žije (s medzerami) v celej južnej polovici Eurázie a v severnej Afrike. V Európe nežije prakticky len na Veľkej Británii, na Škandinávskom polostrove a v severnom Rusku. (Prípadný poddruh domáca ošípaná samozrejme žije aj inde).

http://slovenskazver.szm.sk/diviak.jpg

 
Reklama